Před jarními prázdninami proběhlo na naší škole první setkání partnerů v rámci projektu Erasmus+ s názvem I am a STAR, který je financován z prostředků Evropské Unie. Zavítalo k nám celkem čtrnáct žáků a šest učitelů z podobně zaměřených škol z Polska, Holandska a Itálie. Společně s našimi třinácti žáky (vybraní žáci obchodní akademie a maturitních oborů učiliště) si všichni užili týden nabitý různými aktivitami od komunikačních a pohybových her přes hodiny ekonomiky, elektroniky a strojnictví až po zdokonalování svých praktických technických dovedností v oblasti 3D modelování, zapojování elektrických obvodů a výroby ze dřeva.

Vzhledem k tomu, že tématem celého dvouletého projektu je kariérové poradenství, bylo hlavní náplní zhodnocení pracovních příležitostí v našem regionu, a tudíž i návštěvy významných firem. Vzhledem ke struktuře oborů vyučovaných na naší škole jsme v průběhu týdne postupně navštívili firmy GCE, s. r. o., Chotěbořské strojírny, a. s., Dvořák – svahové sekačky, s. r. o.,  Intermont, s.r.o., v Krucemburku a pro zajímavost také sklárnu pana Svobody v Karlově. Všichni žáci byli rozděleni do mezinárodních týmů a museli zjistit zásadní informace o každé firmě a na závěr společnými silami vše prezentovat před celým projektovým týmem a vedením školy. 

         V nabitém programu jsme vyšetřili čas také na návštěvu poutního kostela sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře ve Žďáře nad Sázavou a návštěvu Muzea nové generace ve žďárském zámku. Poslední společný večer jsme strávili v chotěbořském hotelu Vysočina. Pozvání na tento večer přijal i starosta města pan Tomáš Škaryd. Naši přátelé prezentovali své školy a regiony a po dobré večeři každá země představila a ostatní partnery naučila svůj tradiční tanec. Temperamentní italské rytmy roztančily každého.

Atmosféra prvního projektového setkání byla naprosto úžasná. Děkujeme našim zúčastněným žákům a jejich rodinám za vstřícnost a pohostinnost. Všichni partneři byli naprosto spokojení a loučení našich žáků s novými kamarády bylo až dojemné. Děkujeme také všem zmíněným firmám za ochotu a profesionální přístup při realizaci exkurzí. Další projektové setkání se bude konat již v dubnu v italské Valmadreře. Zastupovat nás tam bude pět žáků a dva učitelé.

Výpis článků